Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Időjárás!
Felhőkép
 
Videómelléklet

Képtalálat a következőre: „film”

 Hogyan készült?

______________________

Kellemetlen igazság

A hülyeség kora

Zeitgeist Addendum
A pénz mint adósság (magyar)

A forint története - 2004

Hanyas vagy?

Hogyan készül a virsli?

Hogyan készül a pezsgő?

Így hat a Hold a Földön élőkre

Biszku Béla és a megtorlás

Frontérzékenység

Magas a gázszámla mégsincs elég meleg?

Ősi Idegenek 1.rész

Ősi idegenek 2.rész

Ősi idegenek 3.rész

 __________________________

videotar.mtv.hu/Videók!

 
Linkek
 
Bravó!
Indulás: 2005-04-09
 
Választások
 
Impresszum

Szerkesztő:

Bíró Kálmán

E-mail cím: kalman25@freemail.hu


 
Településünkről információk
Településünkről információk
: Barangolások a község múltjában

Barangolások a község múltjában

  2013.11.11. 17:55

Az 1831-es kolera járvány pusztítása Öskün

/A képen: Korabeli újság illusztráció a betegség pusztításáról/


A 19. században Magyarországon, de egész Európában, sőt a világ más részein is rettegett betegségnek számított a kolera.

Sokáig nem tudták az okát és a legkézenfekvőbb magyarázatnak azt tartották, hogy a rossz levegő (miazma) okozza. Nem tudták, hogy a betegség kiváltó oka elsősorban a rossz minőségű, szennyezett ivóvíz, a nem megfelelően feldolgozott élelmiszerek – itt elsősorban a húsfélékre kell gondolni – valamint a közegészségügy és köztisztaság rendkívüli fejletlensége és elhanyagolása. Éppen ezért a betegség rendszeresen felütötte a fejét. Több járványról is tudunk, amelyek Magyarországon is végigsöpörtek, de a pontos áldozatok számára vonatkozóan csak becslések vannak.

A kolera 1831-ben jelent meg először országunk területén. Ez a járvány talán a leghírhedtebb az összes kolerajárvány közül, mivel az egész világon végigsöpört, sok százezer embert megölve.

Hazánkban a betegség okozta pánik az úgynevezett felvidéki parasztfelkeléshez vezetett, ami az utolsó ilyen jellegű megmozdulás volt Magyarországon. Okairól annyit érdemes elmondani, hogy a felvidéki szlovák (tót) parasztok a járvány miatt nem jöhettek az ország más részeire aratómunkát végezni és ez súlyos anyagi problémákat jelentett számukra, veszélyeztette a megélhetésüket. Ráadásul a korabeli hatóságok és a földbirtokosok a tudomány akkori állásának megfelelően, miután rájöttek, hogy az ivóvízzel lehet a fő probléma, bizmut porral próbálták fertőtleníteni a kutakat. Előfordultak kisebb-nagyobb mérgezéses esetek, természetesen minden rossz szándék nélkül (a bizmut por véletlen túladagolása miatt), de a felvidéki tótok úgy értelmezték a számukra szokatlan és érthetetlen eseményeket, hogy a magyar földbirtokosok kútmérgezéssel akarják kiirtani őket. Ebből következett a felkelés, amely az 1830-as évek elejének egyik legsúlyosabb konfliktusa volt Magyarországon.

A járvány később 1848-49-ben a szabadságharc alatt majd 1854-55-ben és 1871-ben újra megjelent és ismét áldozatokat szedett. Utolsó ilyen járványra hazánkban 1893-ban került sor.

Természetesen a kolera, mely az egész országra kiterjedt, Ösküt sem kerülte el. A legtöbb adatunk az 1831-ben pusztító betegségről maradt fenn. Az Ösküi sírkert Keleti részének (a halottas ház mögötti rész) elnevezését az emlékezet Kolera temetőként őrzi. A rossz kicsengésű meghatározás ennek az 1831-es járványnak a nyomán született. Ebben az évben szeptember másodika és november tizenötödike közötti időszakban drasztikusan megnövekedett a településen a halálozások száma. Kitört a kolera járvány!

Az egykori koleratemető helye az ösküi sírkertben

 

A betegség súlyos hányással, hasmenéssel járt és az így fellépő folyadék- és só veszteség akár néhány óra vagy néhány nap alatt izomgörcsökhöz, majd halálhoz vezetett. A kor orvostudománya nem tudott segíteni a megfertőződött embereken. Ennek a járványnak a során az akkor 1116 lakosú faluban 78 ember vesztette életét. A kolera terjedéséhez a már korábban említett okokon kívül, hozzájárult valószínűleg az is, hogy sok volt az átutazó idegen és postakocsi útvonal is haladt erre felé.

Robert Koch 1884-ben fedezte fel a betegség kórokozóját, ezzel megnyitva az utat a leküzdése felé.

Következő rész: Öskü a II. világháború végén 

Előző rész: Településünk és a vasút

 

<<Vissza a menübe

 

 
Pontos idő
 
Figyelem!

Az oldal megtekintéséhez Googel Chrome böngésző,
és 1024*768-as felbontás ajánlott! 

 
Naptár
2018. November
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
NetMozi! (Filmek!)

 

1. Három testőr Afrikában

 2. A hegy gyomrában! -sor.

3. Trianon!

4. Indul a bakterház

5. Reszkess, Télapó!

6. Város karácsony nélkül

7. A tanu

8. Fordítsd oda a másik orcádat is

11. Nyomás utána

12. Mindent bele fiúk

13, Reszkessetek betörők3

14. Az ördög jobb és bal keze

15. Az ördög jobb és bal keze 2.

16. Én a vízilovakkal vagyok

17. És megint dühbe jövünk

18. Különben dühbe jövünk

19. Bunyó karácsonyig

20. Mindennap karácsony

21. Ki a télapó?

22. Nincs kettő négy nélkül

23. Kincs ami nincs

24. Bűnvadászok

25. Walt.Disney - 101 kiskutya

26. Oroszlánkirály3

27. Walt.Disney - Hófehérke

28. Lebilincselő karácsony

 
NetTV!

Interneten fogható TV csatornák:

ÉLŐ:

   

  

1 órával késleltetett adások:

Élő F1 TV:

 

 

 

Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG