Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Időjárás!
Felhőkép
 
Videómelléklet

Képtalálat a következőre: „film”

 Hogyan készült?

______________________

Kellemetlen igazság

A hülyeség kora

Zeitgeist Addendum
A pénz mint adósság (magyar)

A forint története - 2004

Hanyas vagy?

Hogyan készül a virsli?

Hogyan készül a pezsgő?

Így hat a Hold a Földön élőkre

Biszku Béla és a megtorlás

Frontérzékenység

Magas a gázszámla mégsincs elég meleg?

Ősi Idegenek 1.rész

Ősi idegenek 2.rész

Ősi idegenek 3.rész

 __________________________

videotar.mtv.hu/Videók!

 
Linkek
 
Bravó!
Indulás: 2005-04-09
 
Választások
 
Impresszum

Szerkesztő:

Bíró Kálmán

E-mail cím: kalman25@freemail.hu


 
Településünkről információk
Településünkről információk
: Barangolások a község múltjában

Barangolások a község múltjában

  2013.10.19. 15:48

Településünk és a vasút


Magyarországon 1860-as évek környékén több vasúttársaság jött létre. Létesítésre irányuló terveik elkerülték a Balaton felvidéket és a Bakony környékét, mivel az itt élő lakosság megélhetési forrását döntően nem az ipar és a kereskedelem jelentette. A Balaton északi partjának lakosai nem nagyon törődtek bele az elszigeteltségbe

1866 szeptember elején az M.G.E. Nemzetgazdászati Szakosztályának ülésén elhatározták a vasút építését. Több térség vizsgálatára került sor. A Magyar Nyugati Vasút társaság több Dunántúli vasútvonal létesítését is kezdeményezte. 

A Magyar Nyugati Vasút magánvasút-társaság 1869. május 20-án kelt engedélyokirata alapján Székesfehérvár–Szombathely-vasútvonalon 1872. július 16-án próbamenetre került sor. A korabeli újság tudósítója szerint a Székesfehérvárról induló mozdonyt már a délelőtti óráktól gyülekező közönség várta a veszprémi állomáson. Délutáni órákra már 3000 főre becsült tömeg hallgatta a beérkező, virágokkal díszített „gőzös” hangjelzését. Ezt követően a Székesfehérvár-Veszprém közötti szakaszon 1872. augusztus 9-én én (a Veszprém-Kiscell közötti szakaszon1872. október 3-án) indult meg a forgalom.

Nagy kár, hogy a korabeli menetrendben Öskü még nem szerepel. Ennek ellenére, a vasút megépítésével jelentős változások történtek a település életében, ami sokat jelentett a túlnépesedett vidéknek. Azt hozzá kell tenni, hogy a vasútépítés miatt az amúgy is rossz minőségű és nehezen művelhető földekből – amelyeknek műveléséből nehéz volt megélni – jelentős részeket kisajátítottak.

Öskü elöljárói hosszú ideig harcoltak azért, hogy a vonatnak, amely keresztülhaladt a településen, megállót létesítsenek, a falu lakói utazhassanak rajta, terményeiket a közeli városok piacaira vihessék. Tevékenységük nyomán bizonyosnak tekinthető, hogy 1884-ben (a rendelkezésre álló korabeli menetrendek szerint) Öskün már megállt a vonat, bár a kisösküi őrház hosszú ideig még csak feltételes megállóhelynek számított.

1909-ben Öskü akkori jegyzője a kereskedelemügyi miniszterhez, Kossuth Ferenchez fordult, hogy a megállóhelyhez egy váróhelyiséget építsenek. Ennek bizonyítékául szolgáljon eme levél:

Öskü akkori vezetői még ugyanebben az esztendőben javaslatot tettek egy „kitérővágány” létesítésére is.  A kitérő vágány megépítése soha nem valósult meg, és a váróhelyiség létesítésére vonatkozó kérelmet is elutasították. Ennek oka valószínűleg az egyre feszültebb külpolitikai helyzet volt, hiszen hamarosan kitört az I. világháború. Az ösküi elöljáróságot, ez kevésbé zavarta és tovább dolgozott céljainak megvalósításán.

1914 júniusában Nagy Jenő evangélikus lelkész és társai beadványukkal megkeresték Veszprém vármegye közigazgatási bizottságát ismét a váróterem építése ügyében az aláírók között találjuk a község jegyzőjét, a katolikus plébánost valamint a két felekezet kántortanítóit.

Az 1928-ban tartott országgyűlési képviselő választáskor Dr. Dréh Imre kormánypárti képviselő tett először ígéretet a megépítésre, ami egy kicsit még váratott magára. Végül a megállóhelyet jelenlegi helyén valószínűséggel a két világháború közötti nyugalmasabb időszakban építették meg.

A II. világháború idején, az Öskün keresztülhaladó vasútvonal fontos stratégiai célpontnak számított, ezért rendszeresek voltak a bombatámadások. A háborút követő évtizedekben a vasútvonalat valamint jelző- és biztosítóberendezéseit több ízben korszerűsítették.

1998-ban a vasútvonal történetében jelentős változás kezdődött, ugyanis az év augusztus 27-én megkezdődött a Székesfehérvár – Szombathely vasútvonal villamosítása. Egy évvel később 1999. szeptember 25-én elkezdték a Pétfürdő és Hajmáskér közötti vonalon a munkálatokat, ennek során zajlott az Öskün áthaladó szakasz nyomvonalának korrekciója is.

2000.12.12-én adták át a modernizált és immár villamosított Székesfehérvár – Szombathely közötti vonalszakaszt.

 

Következő rész: Az 1831-es kolera járvány pusztítása Öskün

Előző rész: Öskü közútjának története

 

<<Vissza a menübe

 

 
Pontos idő
 
Figyelem!

Az oldal megtekintéséhez Googel Chrome böngésző,
és 1024*768-as felbontás ajánlott! 

 
Naptár
2018. November
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
NetMozi! (Filmek!)

 

1. Három testőr Afrikában

 2. A hegy gyomrában! -sor.

3. Trianon!

4. Indul a bakterház

5. Reszkess, Télapó!

6. Város karácsony nélkül

7. A tanu

8. Fordítsd oda a másik orcádat is

11. Nyomás utána

12. Mindent bele fiúk

13, Reszkessetek betörők3

14. Az ördög jobb és bal keze

15. Az ördög jobb és bal keze 2.

16. Én a vízilovakkal vagyok

17. És megint dühbe jövünk

18. Különben dühbe jövünk

19. Bunyó karácsonyig

20. Mindennap karácsony

21. Ki a télapó?

22. Nincs kettő négy nélkül

23. Kincs ami nincs

24. Bűnvadászok

25. Walt.Disney - 101 kiskutya

26. Oroszlánkirály3

27. Walt.Disney - Hófehérke

28. Lebilincselő karácsony

 
NetTV!

Interneten fogható TV csatornák:

ÉLŐ:

   

  

1 órával késleltetett adások:

Élő F1 TV:

 

 

 

Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG