Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Időjárás!
Felhőkép
 
Videómelléklet

Képtalálat a következőre: „film”

 Hogyan készült?

______________________

Kellemetlen igazság

A hülyeség kora

Zeitgeist Addendum
A pénz mint adósság (magyar)

A forint története - 2004

Hanyas vagy?

Hogyan készül a virsli?

Hogyan készül a pezsgő?

Így hat a Hold a Földön élőkre

Biszku Béla és a megtorlás

Frontérzékenység

Magas a gázszámla mégsincs elég meleg?

Ősi Idegenek 1.rész

Ősi idegenek 2.rész

Ősi idegenek 3.rész

 __________________________

videotar.mtv.hu/Videók!

 
Linkek
 
Bravó!
Indulás: 2005-04-09
 
Választások
 
Impresszum

Szerkesztő:

Bíró Kálmán

E-mail cím: kalman25@freemail.hu


 
Településünkről információk
Településünkről információk
: Barangolások a község múltjában

Barangolások a község múltjában

  2013.08.18. 09:28

Öskü közútjának története 


Öskü környéke az ősidők óta lakott hely, de az első épített közút minden bizonnyal a rómaiaknak köszönhető.

Ez az út, amely Pannónia tartomány fontos hadi- és kereskedelmi útvonala lehetett, kisebb- nagyobb eltérésekkel a mai 8-as főút vonalán helyezkedett el.

A római útépítési szokások egyik fő jellemzője a szilárdságra való törekvés volt, melynek megvalósításánál a követ tekintették elsődlegesnek. Fontosnak tartották a távolságok jelölését melyeket mérföldkövek elhelyezésével rögzítettek. Ezek a kövek részletes tájékoztatást nyújtottak, tartalmazták az állítás évét, az uralkodó császár nevét, az állító katonai egység nevét és a városoktól való távolságot.

Az utak mentén őrtornyok helyezkedtek el, nem bizonyított feltételezés szerint a Kerektemplom alapja is ilyen létesítményhez tartozott. A mellékletként elhelyezett térkép több feltételezést ismertet meg velünk, tartalmából megállapíthatjuk, hogy településünk két út keresztezésének közelében található. Az említett útvonalak Savária (Szombathely) – Aqvincum (Óbuda), Arabona (Győr) – Sopianae (Pécs) városok között húzódtak.

 

A múlt század elején Öskütől északra ismert volt még egy rövid „flaszter”-nak nevezett útszakasz, pontos helyéről eddig adatot nem sikerült beszerezni. Feltételezhetően ez a szakasz is római eredetű lehetett.

A rómaiak távozása után az általuk épített utak fokozatosan tönkrementek, mivel a rájuk jellemző gondossággal végzett útépítés az elkövetkező évszázadokra nem volt jellemző. Legfeljebb a szükséges kisebb-nagyobb javításokat végezték el, hogy legalább közlekedni lehessen.

A hagyományos poros országút a korszakban modernnek számító betonburkolatot a 20-as évek vége és a 30-as évek eleje között kapott. 1927-32 között megépült a 8-as számú főút Székesfehérvár-Jánosháza-Graz-i állami közút Székesfehérvár-Veszprém közötti szakasza, amelyet 13 cm vastag 6 m széles betonburkolattal láttak el. Ez a megoldás a maga idejében rendkívül korszerűnek számított. Majd 1936-37-ben a Veszprém-Rábafüzes közötti szakasz is elkészült és így az út elérte a magyar-osztrák határt. A hozzávetőlegesen 190 km hosszú főút, Magyarországon az egyetlen egy számjegyű főútvonal, amelyik nem a fővárosból indul.

A II. világháború idején a harcok károsították az utat, melyek kijavítására 1945 után került sor. Az elmúlt években a 8-as számú főút fejlesztése folyamatban van, a tervek szerint autópályává szeretnék bővíteni.

 

Következő rész: Településünk és a vasút

 

Előző rész: Emlékművek Öskün

<<Vissza a menübe

 

 

 
Pontos idő
 
Figyelem!

Az oldal megtekintéséhez Googel Chrome böngésző,
és 1024*768-as felbontás ajánlott! 

 
Naptár
2018. November
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
NetMozi! (Filmek!)

 

1. Három testőr Afrikában

 2. A hegy gyomrában! -sor.

3. Trianon!

4. Indul a bakterház

5. Reszkess, Télapó!

6. Város karácsony nélkül

7. A tanu

8. Fordítsd oda a másik orcádat is

11. Nyomás utána

12. Mindent bele fiúk

13, Reszkessetek betörők3

14. Az ördög jobb és bal keze

15. Az ördög jobb és bal keze 2.

16. Én a vízilovakkal vagyok

17. És megint dühbe jövünk

18. Különben dühbe jövünk

19. Bunyó karácsonyig

20. Mindennap karácsony

21. Ki a télapó?

22. Nincs kettő négy nélkül

23. Kincs ami nincs

24. Bűnvadászok

25. Walt.Disney - 101 kiskutya

26. Oroszlánkirály3

27. Walt.Disney - Hófehérke

28. Lebilincselő karácsony

 
NetTV!

Interneten fogható TV csatornák:

ÉLŐ:

   

  

1 órával késleltetett adások:

Élő F1 TV:

 

 

 

Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG