Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Időjárás!
Felhőkép
 
Videómelléklet

Képtalálat a következőre: „film”

 Hogyan készült?

______________________

Kellemetlen igazság

A hülyeség kora

Zeitgeist Addendum
A pénz mint adósság (magyar)

A forint története - 2004

Hanyas vagy?

Hogyan készül a virsli?

Hogyan készül a pezsgő?

Így hat a Hold a Földön élőkre

Biszku Béla és a megtorlás

Frontérzékenység

Magas a gázszámla mégsincs elég meleg?

Ősi Idegenek 1.rész

Ősi idegenek 2.rész

Ősi idegenek 3.rész

 __________________________

videotar.mtv.hu/Videók!

 
Linkek
 
Bravó!
Indulás: 2005-04-09
 
Választások
 
Impresszum

Szerkesztő:

Bíró Kálmán

E-mail cím: kalman25@freemail.hu


 
Településünkről információk
Településünkről információk
: Barangolások a község múltjában

Barangolások a község múltjában

  2013.04.05. 09:25

 

Veres vagy Cserepes malom, Falu alatti malom, Váradi malom, Javornitzky malom


 

Ez a malom volt Öskü legnagyobb teljesítményű vízimalma. Építési ideje ismeretlen, de 1832-ben már ez is működő vízimalomként van számon tartva. Ebben az időben két felülcsapott vízikerékkel rendelkezett, amelyek egy-egy pár őrlőkövet forgattak. (A ma is meglévő malom csatornát megemelték ez tette lehetővé a felülcsapott kerekek alkalmazását.) A malom több alkalommal is leégett, de mindig újjáépítették, így alakult ki későbbi formája.

Az 1900-as évek előtt tulajdonosai valószínűleg a Zichy grófok voltak, tőlük vásárolta meg a korábbi bérlő Váradi István molnármester. A malom ebben az időben már csak egy felülcsapott vízikerékkel működött, de ez egyszerre két darab hengerszéket, hasábszitát és egy pár őrlőkövet működtetett. Ebben az időben 5-8 mázsa gabonát volt képes 1 nap alatt megőrölni.

Váradi molnár a malmot folyamatosan korszerűsítette, két modernebb hengerszéket, új hasábszitát és egyéb modernebb berendezést építtetett be, sőt a világítás céljára áramfejlesztővel is felszereltette. (Ekkoriban a faluban még nem volt áram.) A korszerűsítések nyomán a malom napi őrlési teljesítménye 14 mázsára emelkedett. A malom fénykorában két molnársegédet és két kocsist is foglalkoztatott, utóbbiak a környező falvakból szállították az őrölnivalót (csuvároztak).

1919-től Váradi Ferenc molnármester vette át apjától a malom vezetését. A malmot még egyszer modernizálták 1945 előtt, ekkor kap egy őrlést segítő villanymotort és még egy hengerszéket, ezáltal elérte a napi 25-30 mázsa teljesítményt is.

A II. világháború után 1951-ig a Váradi család működtette a malmot, majd ekkor átvette a Malomipari Egyesülés, amely a továbbiakban Vanzek Ferenc megbízottal üzemeltette 1955-ig. Ezután a helyi tanács vette át és további négy évig használatban volt. 1959-ben végleg leállították, ezt követően a malom sorsa a lassú pusztulás lett. Gépezetét fokozatosan eltávolították, a malomépület állapota egyre inkább leromlott, csak lakórészét használta a Javornitzky család, Váradi molnár örökösei (Javornitzky Ervinné született Váradi Erzsébet a molnár lánya volt).

A korhadozó malomkerék sokáig látható volt, de napjainkban sajnos már csak a molnárlakás és az egykori malomcsatorna maradt fent, mivel a malom épületet a közelmúltban lebontották.

Következő rész: Emlékművek Öskün

 

 
Pontos idő
 
Figyelem!

Az oldal megtekintéséhez Googel Chrome böngésző,
és 1024*768-as felbontás ajánlott! 

 
Naptár
2018. November
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
NetMozi! (Filmek!)

 

1. Három testőr Afrikában

 2. A hegy gyomrában! -sor.

3. Trianon!

4. Indul a bakterház

5. Reszkess, Télapó!

6. Város karácsony nélkül

7. A tanu

8. Fordítsd oda a másik orcádat is

11. Nyomás utána

12. Mindent bele fiúk

13, Reszkessetek betörők3

14. Az ördög jobb és bal keze

15. Az ördög jobb és bal keze 2.

16. Én a vízilovakkal vagyok

17. És megint dühbe jövünk

18. Különben dühbe jövünk

19. Bunyó karácsonyig

20. Mindennap karácsony

21. Ki a télapó?

22. Nincs kettő négy nélkül

23. Kincs ami nincs

24. Bűnvadászok

25. Walt.Disney - 101 kiskutya

26. Oroszlánkirály3

27. Walt.Disney - Hófehérke

28. Lebilincselő karácsony

 
NetTV!

Interneten fogható TV csatornák:

ÉLŐ:

   

  

1 órával késleltetett adások:

Élő F1 TV:

 

 

 

Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG