Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Időjárás!
Felhőkép
 
Videómelléklet

Képtalálat a következőre: „film”

 Hogyan készült?

______________________

Kellemetlen igazság

A hülyeség kora

Zeitgeist Addendum
A pénz mint adósság (magyar)

A forint története - 2004

Hanyas vagy?

Hogyan készül a virsli?

Hogyan készül a pezsgő?

Így hat a Hold a Földön élőkre

Biszku Béla és a megtorlás

Frontérzékenység

Magas a gázszámla mégsincs elég meleg?

Ősi Idegenek 1.rész

Ősi idegenek 2.rész

Ősi idegenek 3.rész

 __________________________

videotar.mtv.hu/Videók!

 
Linkek
 
Bravó!
Indulás: 2005-04-09
 
Választások
 
Impresszum

Szerkesztő:

Bíró Kálmán

E-mail cím: kalman25@freemail.hu


 
Településünkről információk
Településünkről információk
: Barangolások a község múltjában

Barangolások a község múltjában

  2012.12.14. 15:54

Mondák, néphagyományok településünk környékéről 


 

Öskü község környékén érdekes természeti képződmények, tárgyak és régi épületek kaptak sajátos elnevezést, melyek eredetét a helyiek különböző történetekkel próbálták megmagyarázni. Ezekből a történetekből szemezgetünk:

A falu határában a későkőkorszakból (neulitikumból) származó kőbalta fejet találtak a helybéliek a XIX. század végén. Erről a szokatlan alakú kődarabról úgy gondolták, hogy a földbe csapó villám helye, mely kővé vált. Különleges gyógyító erőt tulajdonítottak nekik, úgy vélték, hogy ha a daganatos tehén tőgyét masszírozzák vele, akkor az állat meggyógyul. Sajnálatos módon arról nincsen feljegyzés, hogy ez a kúra valóban hatásos lett volna…

A község déli határában a 8-as út közelében fekszi a Macska-hegy. Rendkívül „fantáziadús” elnevezése abból ered, hogy állítólag a környéken annak idején igen gyakoriak voltak a vadmacskák. Ma bokrokkal, cserjékkel borított terület. Egy másik érdekes hely az úgynevezett Barátlakási rét, ahol a néphagyomány szerint, de a valószínűleg a valóságban is egykor remete közösség működött.

Valahol a falu határában egy hatalmas tölgyfa állott magányosan, amelynek csodatévő, gyógyító erőt tulajdonítottak a helyiek, úgy is nevezték, hogy Szent-fa. Valamikor régen hálatáblákat aggattak rá, és Búcsúkor kivonult ide a falu népe. Ma már a fa sajnos nem létezik, így egykori helyét sem tudjuk meghatározni.

Bizonyos helynevek tragikus események emlékét őrzik, ilyen pl. a Katatemető-dűlő. A néphagyomány szerint egy Kata nevű leány épp az ebédet vitte a mezőn dolgozó szüleinek, amikor elfogták az arra tanyázó betyárok. Elvették tőle az ebédet, kirabolták, majd hogy el ne tudja árulni a rejtekhelyüket, megölték és eltemették. Innen kapta nevét a dűlő. A lány sírjának a helyén később a hagyomány szerint nagy csipkebokor nőtt. Egy másik hasonlóan tragikus történetet idéz a Paló-tető (Palkó-tető) helynév. A történet szerint erdőirtás közben egy Palkó nevű legényre rádőlt a fa, s itt lelte halálát.

Valahol a falu határában található a Prepadliszkák (Prépadliszkák) nevű terület. Az elnevezés szlovák eredetű, mely ördögöt jelent. A sok forrás süppedőssé tette ezt a környéket. Aki nem ismerte, könnyen veszélybe kerülhetett, a helyiek azt is mondták, hogy „az ördögök lehúzták a mélybe”.

A Csengőhegy élén van az Ördögszántás. Az ördög meg akarta venni egy embernek a lányát. Azonban csak úgy kaphatta volna meg, ha a kősziklát felszántatja az öreganyjával. Az ördög be is fogta az öregasszonyt az ekébe és szántott. Az ördög anyja azonban megszakadt a szántásban. Ezt látván az ördög szíve bánatában megrepedt. Így a lányt nem kapta meg.

A község területén található a Kőhányások (régies nevén Kűhányások) néven ismert terület. Sziklás, művelésre alkalmatlan vidék, nagy szögletes kövek találhatók egymáson, melyeket mintha óriások dobáltak volna össze. Az egyik nagy kövön egy szamár patájának nyomához hasonló alakzat látható, melyet a néphagyomány szerint Krisztus szamara hagyott hátra, amikor a Megváltó a Földön járt.

Ugyancsak Jézus Krisztushoz kötődik egy másik helyi hagyomány, miszerint amikor Krisztus a földön járt, ezen a vidéken is megfordult és az Ő lába nyomán fakadtak fel az Aranyoskúti-dűlő bővizű forrásai. Később a mezőn dolgozók innen hordták az ivóvizet.

 

Ösküi népmesével zárjuk a mai cikkünket, mely sokáig szájról szájra terjedt:

„Élt Öskün egy dúsgazdag földesúr, akinek rengeteg terménye, kincse volt. Akkoriban a mi határunkban csak árpát, zabot, lencsét és burgonyát termeltek. Ezzel volt megtömve a gazdag ember padlása, kamrája. Egyszer egy szegény embernek öltözött varázsló járt a környéken. Nagyon megéhezett és bekopogtatott a földesúrhoz, ennivalót kérni. Mivel a földesúrnak a gazdagságánál csak a fukarsága volt a nagyobb, a szegényt kenyér helyett bottal kínálta meg. Nagyon megharagudott erre a varázsló, és megátkozta a gonosz embert. Azt kívánta, hogy váljon kővé minden terménye, ami csak a padláson, s a kamrában van. A varázsló eltűnt, a kapzsi ember pedig talán maga is kővé meredt, amikor meglátta mivé lett a gazdagsága.

Aki nem hiszi, menjen ki a „felső kertekbe” ott még ma is találni olyan követ, amelyek a gazdag ember terményéből valók!”

A mesét Vaczula Magda tanuló jegyezte le, és akkoriban elküldte egy újságnak, megemlítve azt is, hogy a köveket díszítő „lencse-, köles-, árpaszemek” megkövesedett tengeri állatkák, csigák maradványai.

 

 

Következő rész: Öskü malmai - Vízimalmok és a Mészáros malom

 Képtár

Előző rész: Római és Avar kori telepekÖskü környékén

 

<<Vissza a menübe

 
Pontos idő
 
Figyelem!

Az oldal megtekintéséhez Googel Chrome böngésző,
és 1024*768-as felbontás ajánlott! 

 
Naptár
2018. November
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
NetMozi! (Filmek!)

 

1. Három testőr Afrikában

 2. A hegy gyomrában! -sor.

3. Trianon!

4. Indul a bakterház

5. Reszkess, Télapó!

6. Város karácsony nélkül

7. A tanu

8. Fordítsd oda a másik orcádat is

11. Nyomás utána

12. Mindent bele fiúk

13, Reszkessetek betörők3

14. Az ördög jobb és bal keze

15. Az ördög jobb és bal keze 2.

16. Én a vízilovakkal vagyok

17. És megint dühbe jövünk

18. Különben dühbe jövünk

19. Bunyó karácsonyig

20. Mindennap karácsony

21. Ki a télapó?

22. Nincs kettő négy nélkül

23. Kincs ami nincs

24. Bűnvadászok

25. Walt.Disney - 101 kiskutya

26. Oroszlánkirály3

27. Walt.Disney - Hófehérke

28. Lebilincselő karácsony

 
NetTV!

Interneten fogható TV csatornák:

ÉLŐ:

   

  

1 órával késleltetett adások:

Élő F1 TV:

 

 

 

Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG