Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Időjárás!
Felhőkép
 
Videómelléklet

Képtalálat a következőre: „film”

 Hogyan készült?

______________________

Kellemetlen igazság

A hülyeség kora

Zeitgeist Addendum
A pénz mint adósság (magyar)

A forint története - 2004

Hanyas vagy?

Hogyan készül a virsli?

Hogyan készül a pezsgő?

Így hat a Hold a Földön élőkre

Biszku Béla és a megtorlás

Frontérzékenység

Magas a gázszámla mégsincs elég meleg?

Ősi Idegenek 1.rész

Ősi idegenek 2.rész

Ősi idegenek 3.rész

 __________________________

videotar.mtv.hu/Videók!

 
Linkek
 
Bravó!
Indulás: 2005-04-09
 
Választások
 
Impresszum

Szerkesztő:

Bíró Kálmán

E-mail cím: kalman25@freemail.hu


 
Településünkről információk
Településünkről információk
: Barangolások a község múltjában

Barangolások a község múltjában

  2012.09.22. 10:46

Római és Avar kori telepek Öskü környékén az őskortól a honfoglalásig 


Ezen a kis dunántúli településen szinte minden történelmi korszakban élt egy-egy kisebb emberi közösség. A csiszolt kőkorszakból kőbaltafejek kerültek elő a falutól északkeletre. Ezeket az emberek „mennykő”-nek nevezték és gyógyító erőt tulajdonítottak neki. Az őskor különböző szakaszaiból származó leletek arra utalnak, hogy egykor újkőkori (neolitikus) település volt itt. A rézkorból, bronzkorból, későbronzkorból is kerültek elő cserépdarabok. A leletek egy része a veszprémi Bakony Múzeumba (ma Laczkó Dezső Múzeum) került.

Az ókorból is kerültek elő leletek. A vasúttól délre emelkedő domboldalban nagy kiterjedésű római település nyomait találták (Osones: Justus Perthés Antik Atlasza alapján), de ilyen települések nyomait máshol is felfedezték (Osonibus – Aranyoskút, ill. az avar kori temető mellett). Pénzérmék is kerültek elő, sőt egy szarkofágot (római kori kőkoporsót) is találtak a cseréptöredékeken kívül. Öskü határában egy bronz katonai diplomára is rábukkantak, amely Bécsbe került. A diploma i.sz. 154-ből származik, jelentősége kiemelkedő. A tábla tulajdonosa 25 év szolgálat után becsületbeli bocsájtványt (tabula), illetve római polgár- és házasságjogot (honestes missionis) kapott. A hadvezetés ezzel viszonozta a hosszú szolgálatot.

A közelben található egykori kőbányát, még a rómaiak nyitották meg, és építkezéseikhez szerte Pannóniában szívesen használták az itt kitermelt kőzetet. A bányászat a középkor folyamán is tovább folytatódott.

A kőbánya mögött Rhé Gyula (1871-1936, régész, Veszprém Vármegyei Múzeum igazgatója) szerint országút vezetett, melyet szintén a rómaiak építettek. 

 

Az avar nép hódításainak nyomait is megtalálhatjuk Öskün. Az avarok a hunokkal rokon urál-altáji lovas, nomád nép volt. Rhé Gyula 1924-ben avarkori temetőket tárt fel az Aranyoskút és a kőfejtő között. (Aranyoskút: kb. 1,5 km2 kiterjedésű karszt forrásvidék nagy hozamú vizekkel. A péti Nitrogénművekhez egy betoncsövön keresztül folyik a tiszta karsztvíz ipari vízként.) Jegyzeteit a Bakony Múzeum (ma Laczkó Dezső Múzeum) adattárában őrzik. A kézirat szerint növényi eredetű leleteket is megfigyelt és sok helyen említ fonal-, textil-, fa- és gyantadarabokat.

Cserépedényeket több helyen találtak, ezek bizonyíthatóan kézi korongon készültek. A sírokban talált vaskés és tűzszerszám arra utal, hogy a fémet is ismerték. A fát is megmunkálták, erre utal a sírokból előkerült vonókés, ami a faanyag durva megmunkálására szolgált.

Az avar nép életében a katonáskodásnak fontos szerepe volt. A harcászati technikával, illetve a lovakkal kapcsolatos leletanyag is erre utal: nyílhegy, lándzsacsúcs, kengyelpár, kantárrózsa…

A településüktől nem messze külön temetőbe temették halottaikat. Fakoporsóba helyezték el őket ékszereikkel, használati tárgyaikkal együtt.

 

/Ösküi Hírek/

Következő rész: Mondák, néphagyományok településünk környékéről 

 Képtár

Előző rész: Honnan ered a falu neve?

 

<<Vissza a menübe

 
Pontos idő
 
Figyelem!

Az oldal megtekintéséhez Googel Chrome böngésző,
és 1024*768-as felbontás ajánlott! 

 
Naptár
2018. November
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
NetMozi! (Filmek!)

 

1. Három testőr Afrikában

 2. A hegy gyomrában! -sor.

3. Trianon!

4. Indul a bakterház

5. Reszkess, Télapó!

6. Város karácsony nélkül

7. A tanu

8. Fordítsd oda a másik orcádat is

11. Nyomás utána

12. Mindent bele fiúk

13, Reszkessetek betörők3

14. Az ördög jobb és bal keze

15. Az ördög jobb és bal keze 2.

16. Én a vízilovakkal vagyok

17. És megint dühbe jövünk

18. Különben dühbe jövünk

19. Bunyó karácsonyig

20. Mindennap karácsony

21. Ki a télapó?

22. Nincs kettő négy nélkül

23. Kincs ami nincs

24. Bűnvadászok

25. Walt.Disney - 101 kiskutya

26. Oroszlánkirály3

27. Walt.Disney - Hófehérke

28. Lebilincselő karácsony

 
NetTV!

Interneten fogható TV csatornák:

ÉLŐ:

   

  

1 órával késleltetett adások:

Élő F1 TV:

 

 

 

Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG