Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Időjárás!
Felhőkép
 
Videómelléklet

Képtalálat a következőre: „film”

 Hogyan készült?

______________________

Kellemetlen igazság

A hülyeség kora

Zeitgeist Addendum
A pénz mint adósság (magyar)

A forint története - 2004

Hanyas vagy?

Hogyan készül a virsli?

Hogyan készül a pezsgő?

Így hat a Hold a Földön élőkre

Biszku Béla és a megtorlás

Frontérzékenység

Magas a gázszámla mégsincs elég meleg?

Ősi Idegenek 1.rész

Ősi idegenek 2.rész

Ősi idegenek 3.rész

 __________________________

videotar.mtv.hu/Videók!

 
Linkek
 
Bravó!
Indulás: 2005-04-09
 
Választások
 
Impresszum

Szerkesztő:

Bíró Kálmán

E-mail cím: kalman25@freemail.hu


 
Településünkről információk
Településünkről információk
: Barangolások a község múltjában

Barangolások a község múltjában

  2012.08.20. 17:34

Honnan ered a falu neve? 

Szó esett már az Öskü történetét magában foglaló cikkben Ösbő vezérről, ám arról nem tettünk említést, hogy a település honnan kaphatta nevét. Több legenda is kapcsolódik a falu nevének keletkezéséhez, nézzük elsőként a legelfogadottabb verziót: 


 

Ösbő Vezér - ki is volt ő?

Az ösküi terület sorsát Veszprém (Bezprem) közelsége döntően befolyásolta. „A sereg második részében Usubu (Ősbő), Zolocu (Szalók) atyja és Eusee (Őse) lőnek kiküldve, kik Bezprem (Veszprém) városa felé menjenek és hódítsák meg azon föld minden lakosait Vasvárig… Akkor Usubu és Eusee a sereget elrendezvén a római katonák ellen, kik Bezprem várát őrzik vala,… A többi rómaiak pedig a magyarok merészségét látván, Bezprem várát otthagyva futásnak eredének,…”.1

A szövegben rómaiaknak említett katonák tulajdonképpen frankok voltak, de a krónika születése idején rómaiaknak nevezték őket.

Árpád vezér Veszprémet tartozékaival együtt Ősbőnek ajándékozta. Anonymus szerint Veszprém várának és tartozékainak honfoglalás kori első tulajdonosa Szalók apja, Ősbő vezér volt. Helyneveink mutatják, hogy Anonymus történelmi hűséggel írta meg művét. Nála Ősbő neve Usubuu vagy Usubu, Üsübünek olvassuk, és a mai nyelven Ősbőnek mondjuk. Összetett szó, első fele Usu- személynév, másik fele –buu (büü) méltóságnév, a nemzetségfők közös neve. A török bég szóból származik. Ősbő nevének első fele tulajdonképpeni személyneve: Usu=Üsü=Ős él a falu nevében.

A falut 1082-ben Villa Es-nek, 1488-ban Ews-nek, 1465-ben Ewscew, Eskew-nek írták az oklevelek.1

Egy másik változat szerint neve a mai ős (régen üs-ös-es) szóból származik. Az Ős falu mellett épített vár az Őskő nevet kapta (a régi magyarban a kő „sziklá”-t jelentett, majd jelentésbővüléssel „vár”-at). Mivel a környéken állott Ősi nevű falu, a megkülönböztetés megkönnyítésére Őskő vára átment az alatta fekvő falu nevére.

A tájnyelvben megmaradt az eredeti rövid ejtés (Eskő, Öskő, Öskű, Öskü). Ez a magyarázat feltevéseken alapul, de ennél valószínűtlenebbel is találkozhatunk: „… hegyes, erdős, köves vidéken. A község nevét valószínűleg az itt található sok kőtől kapta.” 2

Egy 1851-ben íródott könyvben (Magyarország geographiai szótára) Őskőnek írták. Ennek oka: élt itt egy pap, Dr. Miklós József, aki a kor szokásához híven magyarosítani akart: „…községünk ősi múltját megbecsülve, annak eredeti magyar hangzású és kifejezésteljes „Őskő” nevét visszaállítjuk.” 3

A leghitelesebb változat tehát, hogy Ösbő vezér nevét őrzi a falu. A „kő” járulékot az itt állt vár után kapta. Ugyanis a XV. században itt egy erődítmény (castellum) állott. A település ekkor az Újlaki család kezében volt. (Az erődítmény maradványai ma is megtalálhatók, a falu ajkán Újlaki várként, Basal-lakként él.) Ezekben az időkben változott a falu neve is. „…1465-ben Eskő vára Újlaki Miklósé volt, a falu neve pedig Ewscew alakban is szerepel.” 4 A castellum Palota (Várpalota) mellett elveszítette jelentőségét, és a török időkben már nem játszott katonai szerepet, vélhetően rommá vált. A XV. századra a terület már puszta, Palota várához tartozott, melynek őrsége legeltetésre használta, hasonlóan Vilonya és Szentistván lakosságához, akik kibérelték a területet.

/Ösküi Hirek/

 

Következő rész: Római és Avar kori telepekÖskü környékén

 Képtár

Előző rész: Öskü oktatási intézményei a 90-es évekig.

 

<<Vissza a menübe

 
Pontos idő
 
Figyelem!

Az oldal megtekintéséhez Googel Chrome böngésző,
és 1024*768-as felbontás ajánlott! 

 
Naptár
2018. Augusztus
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
NetMozi! (Filmek!)

 

1. Három testőr Afrikában

 2. A hegy gyomrában! -sor.

3. Trianon!

4. Indul a bakterház

5. Reszkess, Télapó!

6. Város karácsony nélkül

7. A tanu

8. Fordítsd oda a másik orcádat is

11. Nyomás utána

12. Mindent bele fiúk

13, Reszkessetek betörők3

14. Az ördög jobb és bal keze

15. Az ördög jobb és bal keze 2.

16. Én a vízilovakkal vagyok

17. És megint dühbe jövünk

18. Különben dühbe jövünk

19. Bunyó karácsonyig

20. Mindennap karácsony

21. Ki a télapó?

22. Nincs kettő négy nélkül

23. Kincs ami nincs

24. Bűnvadászok

25. Walt.Disney - 101 kiskutya

26. Oroszlánkirály3

27. Walt.Disney - Hófehérke

28. Lebilincselő karácsony

 
NetTV!

Interneten fogható TV csatornák:

ÉLŐ:

   

  

1 órával késleltetett adások:

Élő F1 TV:

 

 

 

too young and innocent | an aegyo queen | twice | neo culture technology    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! Regisztrálj oldalamra és én segítelek elsajátítani az asztrológia tudományát!    *****    Tanuld nálam az asztrológiát teljesen ingyen, vagy kérj részletes asztrológiai elemzést &#8222;BECSÜLET KASSZÁS&#8221; alapon!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! kattints ide!!!    *****    Bûbájos Boszorkák - Charmed - Hírek - Extrák - Érdekességek - Charmed - Bûbájos boszorkák - Sok - sok infó - Charmed -    *****    Pénzkeresés az Interneten! Csak is kipróbáld, tesztelt módszerekkel, melyek tényleg fizetnek!    *****    Légy te is Farmasi tanácsadó! Kötetlen munka, befektetés nékül, minõségi termékek, jó kereseti lehetõség!    *****    Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!