Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Időjárás!
Felhőkép
 
Videómelléklet

Képtalálat a következőre: „film”

 Hogyan készült?

______________________

Kellemetlen igazság

A hülyeség kora

Zeitgeist Addendum
A pénz mint adósság (magyar)

A forint története - 2004

Hanyas vagy?

Hogyan készül a virsli?

Hogyan készül a pezsgő?

Így hat a Hold a Földön élőkre

Biszku Béla és a megtorlás

Frontérzékenység

Magas a gázszámla mégsincs elég meleg?

Ősi Idegenek 1.rész

Ősi idegenek 2.rész

Ősi idegenek 3.rész

 __________________________

videotar.mtv.hu/Videók!

 
Linkek
 
Bravó!
Indulás: 2005-04-09
 
Választások
 
Impresszum

Szerkesztő:

Bíró Kálmán

E-mail cím: kalman25@freemail.hu


 
Településünkről információk
Településünkről információk
: Barangolások a község múltjában 9

Barangolások a község múltjában 9

  2012.02.08. 16:16

Művelődési Ház: 50 év rövid története


A falu központjában álló Kultúrház helyén egykor bikaistálló volt. Építését 1960-as évek elején kezdték meg, amiben szorgos segítséget nyújtottak többek között a Petőfi Sándor Általános Iskola akkori diákjai is.1962.06.24-én nyitotta meg a kapuit a lakosság előtt Petőfi Sándor Kultúrotthon néven, a községi tanács (később települési Önkormányzat) fenntartásában. A Művelődési Ház felépítése előtt az evangélikus gyülekezettől a II. világháború után államosított épületben (Petőfi iskola) Borbás László pedagógus szervezte a kulturális rendezvényeket, amatőr színi- valamint a mozielőadásokat. A háború után létrehozták a Népkönyvtárat, melynek első vezetője Kristóf Albert tanító volt. Őt követte Borbás László, majd id. Javornitczky Ervin.

Az intézmény első vezetője Molnár László volt, a könyvtáros Marton Lajosné, a mozi vetítéseket a kezdeti években Ifj. Javornitzcky Ervin (a későbbi iskola igazgató) végezte. Technikai kisegítő Jancsek Katalin volt, nyugdíjazását követően Tóthné Katalin, később Sövényházi Istvánné. 1973-tól Nemes Kálmánné vezette a Kultúrházat, aki 6 éven keresztül szervezett kulturális eseményeket és rendezvényeket.

Az épülte falai között a 70-es, 80-as években számos neves előadó és együttes fellépett, például Koncz Zsuzsa, Kovács Kati, Hofi Géza, Kibédi Ervin, Latky László, Dévényi Tibor, Királyhegyi Pál, Halász Judit, Zsurzs Kati, Ősz Ferenc, Déry János, Koós János,  Apostol Együttes, Illés Együttes, Kaláka Együttes, Állami Népi Együttes, az Állami Bábszínház művészei, gyerekelőadásokkal.

A 80-as években nagy változások történtek a Művelődési Ház életében. 1982-ben hosszú idő után megszűnt a mozi. A 80-as évek közepétől több ízben vezető váltásra is sor került, rövid ideig Mészáros Tibor, majd felesége Mészárosné Bársony Ibolya tanárnő, őket követően Jász Attila – szintén az általános iskola tanára – vezették az intézményt. A viszontagságos évek nem tettek jót a Kultúrház működésének, a rendezvények száma fokozatosan lecsökkent. Ráadásul kényszerűségből a nagytermet tornateremként használták, míg az új iskola el nem készült.

A 1990-ben egy rövid ideig Bognár Gézáné próbálja másodállásban újjáéleszteni a kulturális életet. Azonban őt követően a 90-es évek végéig sajnos még formális vezetője sem volt a háznak. De a könyvtár továbbra is üzemelt, a 90-es éve első felében Karácsonyi Zsolt, 1996-tól pedig édesapja Karácsonyi József volt a könyvtáros egészen 2007-ig. Ezt követően a Kultúrház mindenkori vezetője látta el a könyvtárosi teendőket, bár egy rövid ideig ismételten volt külön könyvtáros Nemes Ferenc személyében.

1999-ben Molnár Szilviát bízták meg az intézmény vezetésével, ekkor költözött újra élet az épület falai közé. Tőle 2003-ban Magyar Józsefné vette át a vezetést, aki hosszú ideig nagy odaadással végezte a munkáját 2010-ig. 2010 óta Horváth Péterné (Edit) az intézmény vezetője, a technikai segítője pedig Vargáné Albert Zsuzsa.

A 2000-es években olyan ismert előadók léptek fel mint Csongrádi Kata, Pataki Attila, Vikidál Gyula, Illényi Katica, Márió, Forgács Gábor, Szőke András, Defekt Duó (Markos Zoltán, Rácz Mihály), Tihanyi Tóth Csaba (Barátok köztből).

A Művelődési Ház 2006-ban az Európai Unió támogatásával, kívül és belül felújításra került. (Az épület fűtését korábban több alkalommal korszerűsítették, az 1980-as évek elején a hagyományos kályhákat légbefúvásos rendszerre cserélték, majd ezt később radiátorokkal váltották fel.)

A 2010-től az IKSZT (Integrált Közösségi Szolgáltató Tér) átadását követően a Kultúrház épülete nagyobb rendezvények, kiállítások, bálok, ünnepségek helyszínéül szolgál.

/Ösküi Hírek/

Következő rész: Tasner Antal szülőháza

 Képtár

Előző rész: Evangélikus templom

<<Vissza a menübe

 
Pontos idő
 
Figyelem!

Az oldal megtekintéséhez Googel Chrome böngésző,
és 1024*768-as felbontás ajánlott! 

 
Naptár
2018. November
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
NetMozi! (Filmek!)

 

1. Három testőr Afrikában

 2. A hegy gyomrában! -sor.

3. Trianon!

4. Indul a bakterház

5. Reszkess, Télapó!

6. Város karácsony nélkül

7. A tanu

8. Fordítsd oda a másik orcádat is

11. Nyomás utána

12. Mindent bele fiúk

13, Reszkessetek betörők3

14. Az ördög jobb és bal keze

15. Az ördög jobb és bal keze 2.

16. Én a vízilovakkal vagyok

17. És megint dühbe jövünk

18. Különben dühbe jövünk

19. Bunyó karácsonyig

20. Mindennap karácsony

21. Ki a télapó?

22. Nincs kettő négy nélkül

23. Kincs ami nincs

24. Bűnvadászok

25. Walt.Disney - 101 kiskutya

26. Oroszlánkirály3

27. Walt.Disney - Hófehérke

28. Lebilincselő karácsony

 
NetTV!

Interneten fogható TV csatornák:

ÉLŐ:

   

  

1 órával késleltetett adások:

Élő F1 TV:

 

 

 

Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG