Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Időjárás!
Felhőkép
 
Videómelléklet

Képtalálat a következőre: „film”

 Hogyan készült?

______________________

Kellemetlen igazság

A hülyeség kora

Zeitgeist Addendum
A pénz mint adósság (magyar)

A forint története - 2004

Hanyas vagy?

Hogyan készül a virsli?

Hogyan készül a pezsgő?

Így hat a Hold a Földön élőkre

Biszku Béla és a megtorlás

Frontérzékenység

Magas a gázszámla mégsincs elég meleg?

Ősi Idegenek 1.rész

Ősi idegenek 2.rész

Ősi idegenek 3.rész

 __________________________

videotar.mtv.hu/Videók!

 
Linkek
 
Bravó!
Indulás: 2005-04-09
 
Választások
 
Impresszum

Szerkesztő:

Bíró Kálmán

E-mail cím: kalman25@freemail.hu


 
Településünkről információk
Településünkről információk
: Barangolások a község múltjában 7

Barangolások a község múltjában 7

  2011.10.13. 12:20

 

Barokk szobrok településünkön


 

Öskü két értékes barokk kori képzőművészeti emléke a parkban álló Szentháromság emlékoszlop és a Kossuth téren található Szent Anna emlékoszlop. Mindkét alkotás Zichy Borbála grófnő megrendelésére készült 1746-ban illetve 1747-ben. A szobrok alkotója Szloboda Mihály ösküi származású kőfaragó mester volt, aki Walch Tamás kőfaragó műhelyében dolgozott. Walch mester a Zichy-ek hívására a Sopron megyei Margitbányáról települt Várpalotára és a környéken számos alkotás köthető műhelyéhez.

Minkét szobor bánta pusztai mészkőből készült, egyik a Szentháromság alakjait ábrázolja a másik pedig a veszprémi egyházmegye védőszentjét, Szent Annát amint a lábánál térdeplő kis Máriát a Szentírásra tanítja. Az oszlopok szobor alakjai hasonló kialakítású kompozit (különböző stílusokat ötvöző) oszlopokon kerültek elhelyezésre a XVIII. századi ízlésnek megfelelően. Minkét oszlop talapzatára eredetileg feliratot véstek azonban az írás napjainkra már olvashatatlan. Kertész Kálmán: Az Ösküi plébánia története című művében már csak a Szent Anna szobor feliratának a 30-as években még kivehető töredékeit tudta leközölni. A Szentháromság szobor oszlopának tövében eredetileg egy Szűz Mária szobor volt elhelyezve, ami napjainkra sajnos elveszett, így az oszlop hiányos.

A két műalkotás 2000-2001. évben a Veszprém Megyei Önkormányzat, az Országos Műemlékvédelmi Hivatal és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatásával restaurálásra került, mivel állapotuk kritikussá vált. A munkálatokat Rákos Péter szoborrestaurátor végezte. A szobrokat helyreállításuk után nem helyezték vissza az oszlopok tetejére, mivel hosszabb távon nem bírták volna ki az időjárás viszontagságait, így a ma látható alakok műkő másolatok. Az eredeti alkotások jelenleg Rákos Péter restaurátor műhelyében vannak lehelyezve ideinlegesen.

/Ösküi Hirek/

Következő rész: Evangélikus templom

 Képtár

 

 
Pontos idő
 
Figyelem!

Az oldal megtekintéséhez Googel Chrome böngésző,
és 1024*768-as felbontás ajánlott! 

 
Naptár
2018. November
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
NetMozi! (Filmek!)

 

1. Három testőr Afrikában

 2. A hegy gyomrában! -sor.

3. Trianon!

4. Indul a bakterház

5. Reszkess, Télapó!

6. Város karácsony nélkül

7. A tanu

8. Fordítsd oda a másik orcádat is

11. Nyomás utána

12. Mindent bele fiúk

13, Reszkessetek betörők3

14. Az ördög jobb és bal keze

15. Az ördög jobb és bal keze 2.

16. Én a vízilovakkal vagyok

17. És megint dühbe jövünk

18. Különben dühbe jövünk

19. Bunyó karácsonyig

20. Mindennap karácsony

21. Ki a télapó?

22. Nincs kettő négy nélkül

23. Kincs ami nincs

24. Bűnvadászok

25. Walt.Disney - 101 kiskutya

26. Oroszlánkirály3

27. Walt.Disney - Hófehérke

28. Lebilincselő karácsony

 
NetTV!

Interneten fogható TV csatornák:

ÉLŐ:

   

  

1 órával késleltetett adások:

Élő F1 TV:

 

 

 

Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG