Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Időjárás!
Felhőkép
 
Videómelléklet

Képtalálat a következőre: „film”

 Hogyan készült?

______________________

Kellemetlen igazság

A hülyeség kora

Zeitgeist Addendum
A pénz mint adósság (magyar)

A forint története - 2004

Hanyas vagy?

Hogyan készül a virsli?

Hogyan készül a pezsgő?

Így hat a Hold a Földön élőkre

Biszku Béla és a megtorlás

Frontérzékenység

Magas a gázszámla mégsincs elég meleg?

Ősi Idegenek 1.rész

Ősi idegenek 2.rész

Ősi idegenek 3.rész

 __________________________

videotar.mtv.hu/Videók!

 
Linkek
 
Bravó!
Indulás: 2005-04-09
 
Választások
 
Impresszum

Szerkesztő:

Bíró Kálmán

E-mail cím: kalman25@freemail.hu


 
Településünkről információk
Településünkről információk
: Barangolások a község múltjában 1

Barangolások a község múltjában 1

  2011.01.19. 11:07

 A bántai kőbánya története


Mielőtt a kőbánya történetét részletesen megismernénk érdemes elolvasnunk Kertész Kálmán - Az Ösküi Plébánia története című könyvéből az alábbi sorokat:

„ A kőbánya kifogyhatatlanul szolgáltatja a követ. Rabszolgák százai és ezrei fejtik, szállítják, megépítik a titáni völgyzáró gátat irgalmatlan római munkafelügyelők ostora csattog hátukon római mérnökök és építészek osztogatják parancsaikat„

A kőbánya eredetét a Kr. u. I – II században kell elhelyeznünk, ezt erősítheti meg számunkra egy Aurelpus Dialó nevű barbár származású római közkatona Várpalotán ismerté vált sírköve.

A bánya területének nagyságát a források a legutóbbi időkben kb.1,6 km2-ben állapítják meg. A rómaiak valószínűleg a már korábban felhagyott alsó bányát használhatták. Vannak elképzelések arról, hogy a kitermelt kőzetet valamiféle tutajok segítségével a Kikeri-tó vizén juttatták el a római útig, amelyen aztán a rendeltetési helyükre szállították. A rómaiak Pannóniából történő távozása után a kitermelés több évszázadig szünetelt.

Legközelebb a középkori várépítéseknél találkozunk az itt kitermelt kőzettel, így Öskü (Eskew), Bátorkő valamint Várpalota várainál. A Kultúrház előtt elhelyezett középkori eredetű kőtömbök, melyek a Basalak-nak nevezett egykori Újlaky kastély területéről kerültek elő, valamint Várpalota várának gótikus támpillérei ugyancsak a bántai kőbányában fejtett anyagból készültek.

Az 1964-ben kiadott régészeti topográfia a bánya jelentőségét elnagyolja, említésre méltó adata, a DK- irányban 200 m-re talált régészeti lelőhely, ahol épületalapok és pénzérmék is felszínre kerültek. A szűkös adatközlésre vélhetően a katonai lőtér közelsége volt hatással.

A mai idők említésre méltó adatai között meg kell említenünk az itt kitermelt anyag Országházunk építésénél történt felhasználását. Folyosópletyka szintjén elterjedt, hogy találhatók itt „zárolt” területrészek, az esetleges felújítás részére. Talán valóban volt ilyen szándék, de napjainkban ennek alig van már gyakorlati jelentősége.

 

(Ösküi Hírek)

Következő cikk: Kikeri-tói római kőgát története

 Képtár

 

<<Vissza a menübe

 

 

 
Pontos idő
 
Figyelem!

Az oldal megtekintéséhez Googel Chrome böngésző,
és 1024*768-as felbontás ajánlott! 

 
Naptár
2018. November
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
NetMozi! (Filmek!)

 

1. Három testőr Afrikában

 2. A hegy gyomrában! -sor.

3. Trianon!

4. Indul a bakterház

5. Reszkess, Télapó!

6. Város karácsony nélkül

7. A tanu

8. Fordítsd oda a másik orcádat is

11. Nyomás utána

12. Mindent bele fiúk

13, Reszkessetek betörők3

14. Az ördög jobb és bal keze

15. Az ördög jobb és bal keze 2.

16. Én a vízilovakkal vagyok

17. És megint dühbe jövünk

18. Különben dühbe jövünk

19. Bunyó karácsonyig

20. Mindennap karácsony

21. Ki a télapó?

22. Nincs kettő négy nélkül

23. Kincs ami nincs

24. Bűnvadászok

25. Walt.Disney - 101 kiskutya

26. Oroszlánkirály3

27. Walt.Disney - Hófehérke

28. Lebilincselő karácsony

 
NetTV!

Interneten fogható TV csatornák:

ÉLŐ:

   

  

1 órával késleltetett adások:

Élő F1 TV:

 

 

 

Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG