Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Időjárás!
Felhőkép
 
Videómelléklet

Képtalálat a következőre: „film”

 Hogyan készült?

______________________

Kellemetlen igazság

A hülyeség kora

Zeitgeist Addendum
A pénz mint adósság (magyar)

A forint története - 2004

Hanyas vagy?

Hogyan készül a virsli?

Hogyan készül a pezsgő?

Így hat a Hold a Földön élőkre

Biszku Béla és a megtorlás

Frontérzékenység

Magas a gázszámla mégsincs elég meleg?

Ősi Idegenek 1.rész

Ősi idegenek 2.rész

Ősi idegenek 3.rész

 __________________________

videotar.mtv.hu/Videók!

 
Linkek
 
Bravó!
Indulás: 2005-04-09
 
Választások
 
Impresszum

Szerkesztő:

Bíró Kálmán

E-mail cím: kalman25@freemail.hu


 
Friss hírek!
Friss hírek! : 2010 Választások előtt: Mandátumbecslés

2010 Választások előtt: Mandátumbecslés

  2010.03.28. 11:14

Becslésem: Nem valószínű Fidesz-KDNP kétharmad, ellenben legalább 4 párti parlamentre számíthatunk. Lásd: Mandátumok betöltésének forgatókönyve, pontról pontra.


Alig több mint 10 nap múlva itt az első forduló, a várható részvételi hajlandóságot 55-57 % körülire saccolom (ez jót tesz a kis pártoknak).

Az első fordulóban a 176 egyéni körzetben akár 120 mandátum sorsa is eldőlhet, aminek a túlnyomó többségét a Fidesz-KDNP nyerheti el, de figyelve a nyilatkozatokat, eseményeket a médiában, elképzelhető, hogy elvétve néhány helyen a Jobbik (Észak- Kelet Magyarország), de akár az MSZP is (Budapest) szerezhet egyéni képviselői helyet.

Várhatóan a területi listára leadott szavazatok is mindenhol el fognak dőlni az első fordulóban, és arra is számítani lehet, hogy a legtöbb szavazatott itt is a Fidesz-KDNP fogja kapni, lesznek olyan megyék ahova a második helyre a Jobbik kerül majd, míg máshol pedig az MSZP.

A területi listán kiosztható mandátumok közül (max. 152) várhatóan az eddigi gyakorlatnak megfelelően jó néhány kiosztatlan marad az első fordulóban (számoljunk most 30-al), így a ki nem osztott helyek átkerülnek majd az országos listára, így növelve az ott kiosztható mandátumok számát. (min. 58).

Tehát ezek alapján elmondható, hogy kb. 120 egyéni hely illetve 122 területi listás hely az első fordulóban akár el is dőlhet, a fennmaradó (56+30+58=) 144 mandátum a második fordulót követően kerül majd betöltésre.

Ezek alapján az első fordulót követően várhatóan kiosztásra kerülő mandátumok eloszlása véleményem szerint a következőképpen alakulhat majd:

 

A kis pártok kampányait kiemelten figyeltem, ezek alapján úgy látom, hogy az LMP-nek nagyobb esélye van bejutni a parlamentbe, mint az MDF-nek, de egy biztos, egyik párt sem számíthat egyéniben győzelemre, még a második fordulóban sem. Nekik a területi és az országos listán teremhet némi babér, de ehhez az szükséges, hogy átlépjék a bűvös 5%-os határt (55% körüli részvétel esetén 200-250 ezer szavazat).

A fenti táblázatból látszik, hogy az első fordulóban várhatóan még semmi nem fog eldőlni, bár ez csak matematikailag lesz igaz. (Csak emlékeztetőül: a parlamenti többséghez 50%+1 fő szükségeltetik, ami jelenleg 194 mandátumot jelent. A kétharmadhoz pedig 258 fő többség kell.)

Ahol lesz második forduló (nem kapta meg az egyéni jelölt a szavazatok több mint 50%-át, és/vagy nem volt 50%-os a részvétel), ott többnyire az egyéni jelöltekről fognak majd szavazni az ott élők.

A részeredmény tudatában a pártok még intenzívebben fognak kampányolni, mely hatására a fennmaradó 144 mandátum eloszlását most igen nehéz lenne megmondani, de azért kísérletet teszek erre is.

Valószínűsítem, hogy a szélsőjobb és a radikalizmus veszélyével szembesülő nagy pártok erőssebben rágyúrnak a kampányukra, lesz is majd országjárás, tán még vita is a tévében. Ha az első forduló utáni vereség és ezzel a pánik hangulat nem uralkodik el a szocialista pártban, akkor az sem elképzelhetetlen, hogy sikerül nekik a szavazóiak aktivizálni, ellentétben az eddigi gyakorlattal (a győzteshez húzás), az MSZP képes lesz kissé erősödni a második fordulóban, míg a Jobbiknál inkább a gyengülés várható.

Fontos megemlíteni, hogy szerintem lesznek olyan körzetek, ahol egyéb pártok (Somogyért Egyesület, Civil Mozgalom) a második fordulóban képesek lesznek egyéni képviselőt függetlenként bejuttatni. Gondolok én arra, hogy ha úgy alakul az első forduló (pl. Jobbik – Fidesz-KDNP – Összefogás Párt/ vagy mondjuk Fidesz-KDNP – MSZP – Somogyért Egyesület), hogy akár a nagy párt megegyezhet a számára „semleges” veszélyt nem jelentő párttal, hogy a javára visszalép.

 

A fentieket összegezve a várható parlamenti patkó a fenti becsléseim alapján a következőképpen nézhet ki:

Korábbi cikkeim:

 

 

2010 Kampányrajt előtt – Mandátum-becslés

 

2010 Választások: forgatókönyvek - elemzés

 

 

Parlamenti választások 2010: ki mit tud? - 1. rész

Parlamenti választások 2010: ki mit tud? - 2. rész

 

 

 

Parlamenti Választások 2010: ki mit tud? - 3.rész

 

 

 

 (folyt. köv.)

 
Pontos idő
 
Figyelem!

Az oldal megtekintéséhez Googel Chrome böngésző,
és 1024*768-as felbontás ajánlott! 

 
Naptár
2018. Október
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
NetMozi! (Filmek!)

 

1. Három testőr Afrikában

 2. A hegy gyomrában! -sor.

3. Trianon!

4. Indul a bakterház

5. Reszkess, Télapó!

6. Város karácsony nélkül

7. A tanu

8. Fordítsd oda a másik orcádat is

11. Nyomás utána

12. Mindent bele fiúk

13, Reszkessetek betörők3

14. Az ördög jobb és bal keze

15. Az ördög jobb és bal keze 2.

16. Én a vízilovakkal vagyok

17. És megint dühbe jövünk

18. Különben dühbe jövünk

19. Bunyó karácsonyig

20. Mindennap karácsony

21. Ki a télapó?

22. Nincs kettő négy nélkül

23. Kincs ami nincs

24. Bűnvadászok

25. Walt.Disney - 101 kiskutya

26. Oroszlánkirály3

27. Walt.Disney - Hófehérke

28. Lebilincselő karácsony

 
NetTV!

Interneten fogható TV csatornák:

ÉLŐ:

   

  

1 órával késleltetett adások:

Élő F1 TV:

 

 

 

A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel f&#251;szerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human