Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Időjárás!
Felhőkép
 
Videómelléklet

Képtalálat a következőre: „film”

 Hogyan készült?

______________________

Kellemetlen igazság

A hülyeség kora

Zeitgeist Addendum
A pénz mint adósság (magyar)

A forint története - 2004

Hanyas vagy?

Hogyan készül a virsli?

Hogyan készül a pezsgő?

Így hat a Hold a Földön élőkre

Biszku Béla és a megtorlás

Frontérzékenység

Magas a gázszámla mégsincs elég meleg?

Ősi Idegenek 1.rész

Ősi idegenek 2.rész

Ősi idegenek 3.rész

 __________________________

videotar.mtv.hu/Videók!

 
Linkek
 
Bravó!
Indulás: 2005-04-09
 
Választások
 
Impresszum

Szerkesztő:

Bíró Kálmán

E-mail cím: kalman25@freemail.hu


 
Friss hírek!
Friss hírek! : 2010 Választások: forgatókönyvek - elemzés

2010 Választások: forgatókönyvek - elemzés

  2010.03.07. 13:15

 A legrosszabb és a legjobb várható eredmények…


Április elseje környékén (ahogy már korábban említettem) elkészítem majd a végleges mandátumbecslést, ahol összevetem a különböző intézetek jóslatait, és figyelembe veszem a pártok által keltett, gerjesztett szításokat, az addigi kampányuk stratégiáit.

Most viszont megosztanám azon elképzelésemet, hogy nagyjából szerintem mi várható majd a választásokon bármelyik pártra nézve is, a legjobb és a legrosszabb eredményt vizsgáltam.

Kezdeném is azokkal a pártokkal, melyek biztosra vehetők, hogy pártként semmi esélyük a parlamentbe jutáshoz.

A 2010-es Parlamenti Választásokon 45 párt jelentette be az indulását, ebből 44 pártot nyilvántartásba vettek. Ezeknek a pártoknak a túlnyomó többségének a legrosszabb eredménye az lenne, ha egyetlen egy jelöltet sem tudnának állítani (kopogtatók összegyűjtése), a legjobb eredmény pedig az lenne a többségüknek, ha egy-két jelöltjük az első fordulóban versenybe tudna szállni a nagy pártok jelöltjeivel, vagy netán a parlamentbe is be tudnának jutni.

Erre pedig van lehetőség, gondoljunk csak bele, hogy négy évvel ezelőtt a Somogyért Egyesület, Dr. Gyenesei István Lászlót független képviselőként parlamentbe is tudták juttatni, most pedig már három jelöltjük biztos induló. Nagy esélyt adnék még például az Összefogás Párt eddigi egyetlen jelöltjének, Szepesi Zsolt Lászlónak is, aki Monok polgármestereként többször is szerepelt a médiában, különböző kezdeményezései miatt (segélyért munkát, szociális kártya).

Mennék tovább, növekvő sorrendbe. Ezt követően jönnének azok a pártok, akiket a politikából jól ismerhetünk.

Furcsa mód azt mondanám, hogy az SZDSZ-nek az lenne a legrosszabb, ha a választópolgárok emlékeznének a pártra, és az a legjobb, ha észrevétlenül valahogy bekerülhetnének a parlamentbe. Nyilván egyéni jelöltként esélytelenek, de talán az MDF-el közösen bizakodhatnak a párt vezetői.

LMP: A lehet más a politika, mint új pártnak azt kell, hogy mondjam, hogy a legrosszabb eredménye (a parlamentbe nem jutás) is olyan teljesítmény lenne, amit a legtöbb kis párt irigyelhetne, hiszen ezen „alakulat” alig egy éve létezik, és már az EP választáson is bőven 2% fölé tudott menni. Amennyiben sikerül szinte mindegyik egyéni körzetben jelöltet állítaniuk, nagy eséllyel pályázhatnak a parlamentbe jutásra, tehát az 5% feletti eredményre, amit hatalmas sikerként könyvelhetnének el.

Ahogy azt sokan tudják, az MDF számára a parlamentből való kiesés katasztrofális lenne, nyilván ha ez bekövetkezne (úgy, mint az SZDSZ és korábban kiesett pártok esetében), a párt teljesen eltűnne a politikai süllyesztőben. Ellenben, akár az sem kizárt (bár erre nagyobb volt az esély, amikor még nem szövetkeztek a szabad demokratákkal), hogy a párt akár 8%-ot is elérje. Mire alapozom ezt a feltevést?

A közvélemény-kutatások átlagban 32%-ban mérik azon szavazókat, akik várhatóan elmennek szavazni, de nem tudja, vagy épp nem árulja el azt, hogy kire fogja leadni a voksát. Valószínűsíthetően, akik így vélekedtek azok nem, vagy inkább kis mértékben fognak szavazni a jelenlegi legnagyobb ellenzéki pártra a Fidesz-KDNP szövetségre, így ezt figyelembe véve próbáltam kikövetkeztetni, hogy miként oszlana meg a jelenlegi esélyesek között a 32%.

 

A Jobbik, mint a táblázatból kitűnik, szerintem még növelni fogja a táborát. Ami a szimpatizánsainak jó hír, hogy a legjobb esetben akár az is elképzelhető, hogy a mandátumok 28%-át (ez esetben csak a Fidesz-KDNP, MSZP és a Jobbik jutna a parlamentbe), az-az 108 mandátumot is szerezhet, ezzel pedig a parlament második legerősebb párja lehetne. (Persze, hangsúlyozom, hogy ez az általam kalkulált maximálisan elérhető mandátumszáma a pártnak, abban az esetben, ha a Fidesz a vártnál rosszabb eredményt érne el.) A párt általam számított legrosszabb esetben is minimum 50 mandátumra számíthat, ami szintén egy „új” politikai erőtől egyáltalán nem rossz eredmény.

Most pedig jöjjenek a nagyok:

Az MSZP eredménye nagyban függ attól, hogy a fent említett táblázatnak megfelelően a "rejtőzködő szocialista szavazók" el mennek-e szavazni. A legrosszabb esetben is biztos, hogy a párt legalább 55 mandátumot fog szerezni, de a legjobb esetben is maximum 100 mandátum megszerzésére képes. A mai helyzetet figyelembe véve, egyeseknek lehet, hogy meglepően magasnak tűnik az utóbbi szám, de a szocialisták mindig is jól tudtak kampányolni, és ez nagyban segítheti is őket.

Végezetül a Fidesz-KDNP szövetség esélyéről: legrosszabb esetben is biztosnak tűnik a mandátumok 51%-a (197 hely). Amennyiben csak három párt a Fidesz-KDNP, az MSZP és a Jobbik kerül be a parlamentbe,  jelenlegi legnagyobb ellenzéki pártnak akár simán meg is lehet a kétharmados többsége, számításom szerint ugyanis akár 280 mandátumot is szerezhet a párt.

A fentiekre még április elején egy teles mandátum-becsléssel visszatérek, hiszen amíg a kopogtató cédulák gyűjtése nem zárult le, illetve amig az igazi kampány végső fázisába nem érünk, addig csak ezeket a nagyvonalakban felvázolt tól - ig határokat tudom csak megrajzolni, úgy ahogy azt én látom

 

Ehhez kapcsolódó cikkek:

 

Parlamenti választások 2010: ki mit tud? - 2. rész

 

 Melyik párthoz áll a leközelebb: 48 tesztkérdésből kiderülhet.

Parlamenti választások 2010: ki mit tud? - 1. rész

 

 
Pontos idő
 
Figyelem!

Az oldal megtekintéséhez Googel Chrome böngésző,
és 1024*768-as felbontás ajánlott! 

 
Naptár
2018. Október
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
NetMozi! (Filmek!)

 

1. Három testőr Afrikában

 2. A hegy gyomrában! -sor.

3. Trianon!

4. Indul a bakterház

5. Reszkess, Télapó!

6. Város karácsony nélkül

7. A tanu

8. Fordítsd oda a másik orcádat is

11. Nyomás utána

12. Mindent bele fiúk

13, Reszkessetek betörők3

14. Az ördög jobb és bal keze

15. Az ördög jobb és bal keze 2.

16. Én a vízilovakkal vagyok

17. És megint dühbe jövünk

18. Különben dühbe jövünk

19. Bunyó karácsonyig

20. Mindennap karácsony

21. Ki a télapó?

22. Nincs kettő négy nélkül

23. Kincs ami nincs

24. Bűnvadászok

25. Walt.Disney - 101 kiskutya

26. Oroszlánkirály3

27. Walt.Disney - Hófehérke

28. Lebilincselő karácsony

 
NetTV!

Interneten fogható TV csatornák:

ÉLŐ:

   

  

1 órával késleltetett adások:

Élő F1 TV:

 

 

 

A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel f&#251;szerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human