Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Időjárás!
Felhőkép
 
Videómelléklet

Képtalálat a következőre: „film”

 Hogyan készült?

______________________

Kellemetlen igazság

A hülyeség kora

Zeitgeist Addendum
A pénz mint adósság (magyar)

A forint története - 2004

Hanyas vagy?

Hogyan készül a virsli?

Hogyan készül a pezsgő?

Így hat a Hold a Földön élőkre

Biszku Béla és a megtorlás

Frontérzékenység

Magas a gázszámla mégsincs elég meleg?

Ősi Idegenek 1.rész

Ősi idegenek 2.rész

Ősi idegenek 3.rész

 __________________________

videotar.mtv.hu/Videók!

 
Linkek
 
Bravó!
Indulás: 2005-04-09
 
Választások
 
Impresszum

Szerkesztő:

Bíró Kálmán

E-mail cím: kalman25@freemail.hu


 
Érdekességek a világhálóról
Érdekességek a világhálóról : Univerzum története

Univerzum története

  2018.02.08. 16:02

3. Galaxisok keletkezése

Az Ősrobbanást kővető kb. 300-400 millió évvel később megszülettek az első csillagok, beragyogták a világűrt, mely továbbra is nagy sebességgel tágul, és hűl. Ezek az ős csillagok hatalmasak voltak, több százszorosa a mi napunkénál, és kék színűek, mivel még csak hidrogénből, héliumból álltak. Nem volt más számottevő anyag az Univerzumban.


 

Nézzük, hogy keletkeztek és keletkeznek ma is a csillagokban az új elemek:

A csillagokban a gravitáció hatására beindul a magfúzió és a hidrogén atomok összeolvadásából létrejön a hélium. Ez adja a csillag energiáját. Mivel hidrogénnél valamivel nehezebb a hélium, így az, a csillag közepe felé süllyed. Azok is egybeolvadnak az óriási nyomás miatt, így még több energia szabadul fel és létrejön egy újabb elem, a szén. Ez a folyamat ismétlődik így a csillagok belsejében rétegek alakulnak ki. Ha a csillagot kettévágnánk, úgy nézne ki, mint a hagyma. Réteges lenne, belsejébe haladva, egyre nehezebb elemeket találnánk, neont, oxigént majd végül a vasat. Itt a folyamat meg is áll. A vas magfúziójánál nem szabadul fel energia, ezért a tűz elkezd kialudni.

A csillag közepében egyre több vas gyűlik fel, míg teljesen el nem fogy a tüzelőanyag. Ekkor a gravitáció, aminek eddig ellenállt a csillag, átveszi az irányítást és a csillag elkezd összeroskadni. Magja felhevül, végül a csillag felrobban, külső rétege leválik, kilökve magából rengeteg új elemet. Ez a szupernova a csillagok halálát jelenti, de ennek a robbanásnak akkora az ereje, hogy a kilövellt vas atomok között is fúzió lép fel, újabb és nehezebb elemeket hozva ezzel létre, mint például az arany atomjait.

Mikor egy csillag felrobban, az, nagyságától függően fehér törpévé, vagy (napunkénál legalább hússzor nagyobb csillagok esetében) fekete lyukká válik (erről később).

Így néz ki a kozmikus anyaggyártás dióhéjban.

Ez a folyamat ismétlődik az első csillagok létrejötte óta. Egyre több elemet termelve az Univerzumban. Így a későbbiekben már a csillagok környezetében gáz, majd kőzetbolygók is ki tudtak alakulni. Rengeteg csillagnak kellett elporladnia ahhoz, hogy elég szilárd anyag legyen megszámlálhatatlan égitest képződéséhez.

Az elpusztult csillag „közelében” (több ezer fényévről beszélünk) lévő még össze nem állt anyagfelhő a robbanás hatására elmozdul, ami újabb csomósodást eredményez, ez pedig elősegíti a következő csillagképződést. Az Univerzum korai szakaszában a folyamatosan táguló térben sűrűbb volt az anyag, a csillagok keletkezése gyakoribb jelenség volt.

Az Ősrobbanás után 400 millió évvel az első csillagok galaxisokba kezdtek tömörülni. A mi Tejút rendszerünk egyike a legrégebbieknek, 13 milliárd éves lehet, nagyjából 100 ezer fényév átmérőjű és kb. 200-400 ezer csillagból állhat.

Fekete lyuk – a galaxis magja

Ahogy azt korább leírtam, az instabil, haláltusáját vívó nagy csillag, mikor kiég, zsugorodni kezd, miközben egyre sűrűbbé és forróbbá válik. A magja annyira nehéz lesz, hogy folyamatosan zuhan önmagába, a gravitáció ereje ekkor elszabadul. 15 másodperc alatt a több millió km átmérőjű csillagot, mindössze 20 km-re húzza össze. Mindaz ami eddig a csillagot alkotta, még mindig ott van, de a saját súlya egyre kisebbre és kisebbre zsugorítja. A mag hőmérséklete 100 milliárd fokra emelkedik, majd felrobban, külső rétegek leválnak, szétszórva a különböző elemeket a világűrbe.

Középen a mag tovább zuhan a gravitációs kútba, anyaga a saját gravitációja miatt a középpont felé összeomlik, átmérője akár az atomnál is kisebb méretre zsugorodik össze (egy adott tömeg, kritikus értéknél kisebb térfogatba tömörül össze). Így születik meg a fekete lyuk.

A környezetében lévő tér egy részén (eseményhorizonton) belül mindent elnyel. Se anyag, se fény nem szabadul.

Fekete lyukak találkozásából összeolvadva még nagyobb fekete lyukak jönnek létre, a legnagyobbak az úgynevezettszupermasszív fekete lyukak, a galaxisok közepén találhatók, és körülöttük keringenek a csillagok.

Így jött létre a mi galaxisunk, a Tejútrendszeris,aminek aközepén található fekete lyuk tömege akkora, mint 4 millió napé, átmérője, 17 millió km.

 

Immár a szuper fekete lyukak köré csoportosuló csillagokból összeállt galaxisok száguldoznak a táguló térben, többnyire távolodva egymástól.

 

Következő rész: Univerzum története - Változó világegyetem


Források

http://tudasbazis.sulinet.hu/, Into the Universe with Stephen Hawking- Discovery Channe

 

Képek: 

http://www.dailygalaxy.com/, https://3ten.org/, Into the Universe with Stephen Hawking

 

 

 
Pontos idő
 
Figyelem!

Az oldal megtekintéséhez Googel Chrome böngésző,
és 1024*768-as felbontás ajánlott! 

 
Naptár
2019. Január
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
NetMozi! (Filmek!)

 

1. Három testőr Afrikában

 2. A hegy gyomrában! -sor.

3. Trianon!

4. Indul a bakterház

5. Reszkess, Télapó!

6. Város karácsony nélkül

7. A tanu

8. Fordítsd oda a másik orcádat is

11. Nyomás utána

12. Mindent bele fiúk

13, Reszkessetek betörők3

14. Az ördög jobb és bal keze

15. Az ördög jobb és bal keze 2.

16. Én a vízilovakkal vagyok

17. És megint dühbe jövünk

18. Különben dühbe jövünk

19. Bunyó karácsonyig

20. Mindennap karácsony

21. Ki a télapó?

22. Nincs kettő négy nélkül

23. Kincs ami nincs

24. Bűnvadászok

25. Walt.Disney - 101 kiskutya

26. Oroszlánkirály3

27. Walt.Disney - Hófehérke

28. Lebilincselő karácsony

 
NetTV!

Interneten fogható TV csatornák:

ÉLŐ:

   

  

1 órával késleltetett adások:

Élő F1 TV:

 

 

 

Olvass kritikákat filmes és sorozatos párosokról! Itt biztosan megtalálod a saját vagy leendõ kedvenceidet is!    *****    Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!    *****    RIZLINGDAYS BLOG ! MAKEUP, STUDY TIPS AND ALLDAYS FOR YOU ABOUT ME    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték