Egy amerikai tanulmny szerint azok esetben, akik tbb vrs illetve feldolgozott hst fogyasztanak, magasabb a klnfle okokbl, kztk rk miatt bekvetkez hallozs kockzata, ugyanakkor a nagyobb mennyisg fehr hs fogyasztsa cskkenti az ilyen jelleg kockzatot.
A tanulmnyt 1995-ben kezdtk meg az amerikai Orszgos Egszsggyi Intzet (NIH) s az AARP szervezet kutati. A ksrletet tbb mint flmilli 50 s 71 v kztti frfi s n rszvtelvel vgeztk, akik kitltttek egy krdvet, amely a vrs s feldolgozott hsksztmnyek, valamint a fehr hsok (serts, csirke s pulyka) fogyasztsnak gyakorisgt vizsglta.
A vizsglat idszakban 47 976 frfi s 23 276 n halt meg. A rsztvevk legtbb (62,5 gramm/1000 kalria naponta) vrs hst fogyaszt egytdbe tartoz frfiak s nk esetben magasabb volt a hallozs arnya, mint annak az egytdnek az esetben, akik a legkevesebbet (9,8 gramm/1000 kalria naponta) fogyasztottk. Hasonl arny mutatkozott a feldolgozott hsksztmnyek fogyaszti esetben is.
Ehhez hasonlan a rsztvevk legtbb fehr hst fogyaszt egytde esetben valamivel alacsonyabb volt a hallozsi arny, mint a legkevesebb fehr hst fogyaszt td esetben.
„A teljes mortalits tekintetben frfiak esetben a hallozsok 11 szzalka, a nk esetben pedig 16 szzalka megelzhet lett volna, ha az emberek az els td szintjre cskkentik vrs hs fogyasztsuk mrtkt” – rtk a kutatk. „A szv-rrendszeri betegsgek okozta mortalitsra gyakorolt hats 11 szzalkos cskkenst mutatott frfiak, s 21 szzalkos cskkenst nk esetben, amennyiben a vrs hs fogyasztst arra a mennyisgre cskkentettk, amennyit az els tdbe tartoz emberek fogyasztanak.”
A tanulmny arrl is beszmolt, hogy a hsok magas hfokon vgzett feldolgozsa sorn rkkelt vegyletek kpzdnek, ezen kvl a hs a teltett zsrsavak jelents forrsa, ami bizonyos rkos megbetegedsek kialakulsval hozhat sszefggsbe.
A kisebb mennyisg hsfogyaszts a szvbetegsgek kockzatnak cskkensvel, valamint a koleszterinszint s a vrnyoms cskkensvel hozhat sszefggsbe.
„Ezek az eredmnyek kiegsztik az Amerikai Rkkutat Intzet s a Nemzetkzi Rkkutatsi Alap ajnlsait, amelyek azt javasoljk, hogy a rk elfordulsnak cskkentse rdekben rdemes cskkenteni a vrs s a feldolgozott hsksztmnyek fogyasztst” – rtk a tanulmny szerzi.
Forrs:Medipress