Innen-onnan
http://bodybuilding.forum.hu 2011.09.30. 21:24

Iszol hzol?
Ha a fogysrl van sz, lehet, hogy az elfogyasztott italok tbbet nyomnak a latba, mint az telek, lltjk a John Hopkins Bloomberg Npegszsggyi Fiskola kutati. A kutatk megvizsgltk az sszefggst a felnttek dtfogyasztsa s a testsly vltozsa kztt s felfedeztk, hogy a folykony kalriabevitel cskkentsvel a slyfelesleg is gyorsabban apadt le, mint a szilrd tpllkkal bevitt kalrik esetben.
"Mind a folykony, mind a szilrd kalrik sszefggnek a testsly vltozsaival. Azonban csak a folykony kalriabevitel visszaszortsrl mutattk ki, hogy jelentsen befolysolta a fogyst a 6 hnapos nyomonkvetsi idszak sorn." - mondta Benjamin Caballero a Bloomberg Nemzetkzi Egszsggyi rszlegnek professzora, a tanulmny f szerzje.
"A folykony kalria cskkentse 6 hnap alatt 0,25 kg fogyst jelentett, 18 hnap alatt pedig 0,24 kg-ot. Ha csak egyetlen pohrral kevesebbet ivott a megfigyelt szemly, 6 hnap alatt 0,5 kg-mal lett knnyebb, 18 hnap alatt pedig 0,7 kg-mal. A htfle vizsglt dt kzl csak a cukorral destettek esetn figyeltk meg a jelents testslycskkenst."810 felntt krben vgeztek felmrst a 25-79 ves korosztly kpviseli kzl. A PREMIER ksrlet egy 18 hnapig tart, vletlenszer, ellenrztt viselkedsi beavatkozs volt. Caballero s munkatrsai a John Hopkins orvosi karrl, a Nemzeti Szv, Td s Vr Intzetbl, A Duke Egyetemrl, a Pennington Kutatsi Kzpontbl, a Kaiser Egszsggyi Kutatkzpontbl, az Alabamai Egyetemrl s a Pennsylvania llami Egyetemrl megmrtk a rsztvevk testslyt s magassgt 6 s 18 hnap elteltvel is. Az trendjket elre be nem jelentett telefonhvsokkal ellenriztk, amikor is szmot kellett adniuk arrl, hogy mit fogyasztottak az elmlt 24 rban.
A kutatk az dtket szmos kategriba soroltk a kalriatartalom s az sszetevk alapjn: cukros italok (hagyomnyos dtk, gymlcslevek, magas cukortartalm dtk); dits italok (mestersges zestvel destett dtk); tej (teljes tej, 2 %-os s 1 %-os zsrtartalm tej s sovny tej); 100 %-os rostos levek (gymlcs-s zldsglevek); kv s tea cukorral, vagy cukor nlkl; alkoholos italok. Azt talltk, hogy a folykony kalriabevitel nagy rszt a cukros dtkbl vettk magukhoz a vizsglt szemlyek (37 %). Az italokbl szrmaz kalrik bevitele prhuzamosan ntt az elhzs jelensgvel. A Bloomberg kutatinak korbbi tanulmnyaibl szrmaz elrejelzsek szerint 2015-re az USA felntt lakossgnak akr 75 %-a is eshet a tlslyos vagy elhzott kategriba. A jelensget a cukorral destett dtk fogyasztsval hoztk kapcsolatba, mely a felnttek ktharmadt rinti s nveli a kros egszsggyi kvetkezmnyek kockzatt, mint amilyen a 2-es tpus cukorbetegsg. A kutatk javasoljk a folyadk formjban bevitt kalrik cskkentst a fogys ill. a hzs elkerlse rdekben.
"Az italok kzl csak a cukorral destett fajtk fggnek ssze jelents mrtkben a testsly vltozsval mind a 6 hnapos, mind a 18 hnapos utnkvetsi idszak vonatkozsban.” – mondta Liwei Chen, a tanulmny f szerzje, aki a Bloombergben vgzett. „A dits s alkoholtartalm italok fogyasztsnak vltozsa fordtott hatssal van a fogysra, de statisztikailag nem szignifikns. A tanulmnyunk tmogatja a szakmai javaslatokat s a npegszsggyi trekvseket a folyadk formjban bevitt kalria cskkentsre.”
Forrs: Medipress
|